Beenlengteverschil

Dé oorzaak van veel pijnklachten

Heeft u wellicht toch wel steeds vaker last van pijn in de onderrug en/of nek en schouder(s)?
Ervaart u toenemende pijn in uw lies of voornamelijk aan één heup?
Is één voet groter, breder, langer, pijnlijker?
Heeft u eenzijdige enkel of knie klachten, of zelfs een combinatie daarvan?

Maar u denkt u dat daar niks aan te doen is of dat het er gewoon bij hoort?

U denkt dat het wel de leeftijd zal zijn?
Overgewicht misschien? Wij kunnen u wellicht toch een oplossing bieden.

Veelal is er sprake van een beenlengte verschil. Dit houdt in dat er een verschil van lengte in uw benen is ontstaan. De pijn ontstaat mede omdat uw bekken dan een scheefstand vertoond en uw wervelkolom en ondersteunde spieren zich zullen moeten aanpassen! Tevens is één kant daar letterlijk de dupe van. Wie zijn wij dat we dat zomaar kunnen stellen? Wij willen u daarom eerst een kleine toelichting geven waarom wij,als  polikliniek-pijn-weg-amstelveen  denken deze wijsheid in pacht te hebben.

Inleiding

Als arts semi-orthopedisch geneeskundige heb ik  enorm veel ervaring met alle mogelijke aandoeningen en ziektebeelden die het gaan en staan beïnvloeden. Denk hierbij aan o.a. reuma, spieraandoeningen maar vooral ook aan verwringen van de bekkengewrichten, de zog. SI-gewrichten. 

Hoe ontstaat een beenlengteverschil?

Een beenlengteverschil ontstaat veelal al op jonge leeftijd. Er zijn diverse oorzaken voor. Een beenlengte verschil kan erfelijk zijn, maar vermoedelijk ontstaan de meeste gevallen door ongelijke druk op de groeischijven tijdens de groei. Indien er minder druk op wordt uitgeoefend, wordt de groei beïnvloed. Er zijn ook aandoeningen die de groei van een been tijdelijk stilleggen zoals kinderverlammingen (Poliomyelitis). Heeft u een nieuwe heupprothese, dan ontstaat er meestal ook een nog groter beenlengte verschil. Uiteraard kan een traumatisch letsel ook een beenlengte verschil opleveren.

Maar uiteindelijk zijn wij als polikliniek-pijn-weg-amstelveen de specialist op dit gebied en vrijwel enigste met een schat aan ervaring, knowhow en feedback direct uit de praktijk. 

En als je uiteindelijk constateert hoeveel mensen er rugproblemen hebben en later zelfs een nieuwe heup prothese nodig hebben, geeft dat zeker reden tot denken. De grootste reden van een heupoperatie is in onze ervaring veelal de beenlengteverkorting zelf. Maar zoals eerder gesteld ook een scala aan andere problemen kan  de veroorzaker zijn,zeker de veel voorkomende bekkengewricht -verdraaiingen

Wat gebeurt er tijdens een beenlengte verschil?

http://www.santulli.nl/photo/rug.gifDoordat u een beenlengte verschil heeft, valt u theoretisch letterlijk om. Immers, uw huis is min of meer op ongelijke palen gebouwd. Het feit dat u dit zelf in eerste instantie niet merkt komt omdat uw lichaam zich geleidelijk heeft aangepast in een compensatoire stand. Uw wervelkolom zal zich dan corrigeren om u toch het gevoel te geven dat uw recht staat. Hierdoor ontstaat er een S-vormig ,de zogenaamde Scoliose, in uw wervelkolom en treden er ongelijke drukverdelingen op. Dit heeft te maken met het lichaamszwaartepunt. Dit punt bevindt zich ongeveer net boven het midden van uw bekken. Een bijkomend nadeel hiervan is dat uw wervelkolom vernauwingen zal kunnen vertonen en er zelfs een zenuw of ander weefsel afgekneld kan raken. Als deze langdurig wordt geïrriteerd, zal de zenuw dikker worden, wat de zenuw nog meer in het nauw brengt. Als dit proces lang voortduurt, kan er een hernia vormen. Doordat er een ongelijke drukverdeling in uw lichaam ontstaat, krijgt het korte been een levenlang veel meer druk te verduren. Dit uit zich in overmatige slijtage of zelfs deformaties van de voet, enkel of knie aan één zijde. Echter hoeft dit niet altijd bij het korte been het geval te zijn. Dit heeft te maken met de manier hoe uw lichaam zichzelf corrigeert en compenseert. Tevens kunnen de tussenwervelschijven slijtage (artrose) gaan vertonen, wat ook weer gepaard gaat met flinke pijnklachten. Naast slijtage aan uw gewrichten, zullen ook uw onderrug, schouder en nek spieren extra hard moeten werken om uw balans te handhaven. Dit veroorzaakt veelal een zeurderige pijn in de onderrug en schouder, en geeft vaak vermoeidheidklachten. 

Heeft men altijd klachten bij een beenlengte verschil?

In hoeverre er klachten optreden heeft uiteraard te maken met diverse factoren. De voornaamste reden is uiteraard de mate van beenlengte verkorting.

Wat wij in de praktijk ervaren is dat in de meeste gevallen vroeg of laat de klachten zich toch zullen gaan uiten. Iemand met een intensief beroep zal eerder klachten ervaren dan iemand met een kantoorbaan! Iemand die veel sport en veel belasting op zijn lichaam legt zal veel eerder klachten kunnen ervaren. Iemand die veel gemasseerd wordt of pijnmedicatie gebruikt zal uiteraard minder pijn ervaren. Echter pijn is juist ons waarschuwing systeem wat ons verteld dat we een probleem hebben. Het haalt de oorzaak immers niet weg. In sommige gevallen geeft een geringe verkorting al veel problemen, In andere gevallen staan zelfs wij, als polikliniek-pijn-weg-amstelveen verwonderd dan men nog geen klachten heeft ondervonden bij een fors verschil. Ieder mens is immers anders.

Kan het zomaar bij iedereen worden gecorrigeerd?

Er zijn gevallen waar het niet goed mogelijk is om het verschil te compenseren. Met name als de wervelkolom erg stijf is,bijv.bij een Scoliose. Veelal zal dan per geval worden bekeken of het raadzaam is hier wat aan te doen. Vaak blijkt de oorzaak van een een beenlengteverschil te maken te hebben met een verwrongen SI-gewricht.

Dan zit het verschil in de lage  rug, i.p.v .onder de voeten!!

Soms wordt er een gedeelte aangevuld, maar soms is ook dat niet haalbaar. Ook bij een goed corrigeerbare wervelkolom zal er in stappen worden gewerkt. Er zal nooit een gehele correctie in één keer worden toegepast. Maar er zal wel al een aanzienlijke aanpassing worden gemaakt. Dit is onder andere afhankelijk van de hoogte van verkorting. Het maakt natuurlijk uit of iemand een verkorting van 1cm heeft of van 4cm. Wel merken wij in de praktijk dat zelfs een halve cm verkorting op termijn veel klachten kan geven. 

Gewenning en aanpassing periode.

Het aanpassen van het beenlengteverschil is letterlijk even wennen. Het lichaam krijgt natuurlijk te maken met een andere stand. De eerste dagen kan dit voor wat onrust in de rug en spieren zorgen. Dit zal na drie dagen tot een kleine week geheel weg zijn. In sommige gevallen zal het zelfs iets langer duren, immers ieder mens is anders. Zolang de klachten langzaam minder worden is dat een goed teken. Het kan soms wel 6 weken duren ,eer men aan de aanpassing gewend is.

Symptomen van het beenlengteverschil.

  http://www.santulli.nl/photo/wervelkolom.gif

*Pijn in de onderrug, nek of schouder aan de andere zijde,als  waar de voet pijn doet.

*Pijn in de knie of enkel aan één zijde.

*Pijn in de lies en veelal de heup aan de lange zijde.

*Gedeformeerde voet aan één zijde.

*Gedeformeerde stand knie (Genu Valgus).

*Overbelasting van, en pijn aan een heup of bilspieren.

*Instabiliteit en onzekerheid tijdens het lopen. (behoefte aan een wandelstok of andere loophulp artikelen).

*Schommelend gangbeeld.

*Vermoeidheid en stijfheids klachten.

Pijn als belangrijk waarschuwingssysteem

Mensen met een belastend of staand beroep zullen deze klachten eerder ondervinden dan mensen met een minder intensief beroep. Echter vroeg of laat zullen er klachten ontstaan. Bedenk tevens dat die pijn een functie heeft. Het is ons waarschuwingssysteem. Het is de pijn die ons waarschuwt om het even wat rustiger aan te doen.  Heeft u pijn, dan bent u eigenlijk al een paar stappen te laat. Pijnstillers verminderen inderdaad de pijn maar bieden feitelijk geen oplossing voor de oorzaak van uw klachten. Het kan zelfs averechts werken omdat door de afwezigheid van pijn u wellicht weer meer gaat belasten en daar later de tol dubbel voor betaald.

Pijn is heel belangrijk.

 

  

Disclaimer
 
 © Copyright dr Sondervan, 2008-2024                  page last update: 10 aug 2015