Tennisarm/RSI-klachten

Zo'n 17 jaar geleden kreeg ik pijnklachten aan mijn rechterelleboog. Ik tenniste in die tijd af en toe, maar het is mij niet duidelijk geworden of de klachten ook daardoor zijn ontstaan. Voor mijn werk zat ik dagelijks veelvuldig achter de computer en aangezien de klachten zich later uitbreidden naar andere delen van mijn arm, vermoed ik dat langdurig computergebruik de klachten heeft veroorzaakt.

 

Gedurende 7 jaar kwam ik regelmatig bij mijn huisarts en diverse ziekenhuisspecialisten. Ik heb minstens 5 injecties met Cortison in mijn elleboog gehad; heb 3 keer een aantal weken in het gips gezeten; weken rust moeten houden; weken fysiotherapie gehad; in het ziekenhuis een kunststof mal aangemeten gekregen die ik overdag moest dragen; ergotherapie gekregen inclusief aangepast toetsenbord; etc.

Resultaat: de ontstekingen en pijn namen af bij gips en dus bij rust, maar zodra ik weer 2 Š 3 weken aan het werk was, kwamen de klachten in volle hevigheid weer terug. De ontstekings- en pijnklachten hadden zich overigens uitgebreid naar mijn pols, duim, nek en schouder.

 

Met tennissen of andere armbelastende sporten hield ik me al jaren niet meer bezig. Ik belandde in een afkeuringstraject en werd ongeschikt bevonden voor langdurig computerwerk. Uiteraard bezocht ik regelmatig de bedrijfsarts. Hij verwees me door naar een neuraaltherapeut. Hij had een andere patiŽnt met ernstige knieproblemen ,die enorm veel baat bij neuraaltherapie had.

 

Alhoewel ik inmiddels zeer sceptisch tegen al dat "gedoe" met mijn lijf aankeek, besloot ik op basis van het succesverhaal van de bedrijfsarts toch de stap te wagen. Dit was ruim 10 jaar geleden. Op het moment dat ik me bij de arts-neuraaltherapeut dokter Sondervan meldde, had ik een bult ter grootte van een ei aan de binnenzijde van mijn pols. Die zat er al weken en wilde ook met ontstekingsremmers niet verdwijnen. Na 2 of 3 "prikbehandelingen" was de bult verdwenen. Ik ben diverse maanden onder behandeling geweest. Daarna heb ik nog een aantal keren een soort "onderhoudsbeurt" gehad. Ik had inmiddels een andere baan en door goed te letten op voorkoming van eenzijdige overbelasting heeft mijn "bovenstel" zich uitstekend gehouden.

 

Vorig jaar kreeg ik aan mijn linkerarm pijnklachten. De oorzaak: het dagelijks uitmesten van een paardenstal. Een activiteit die weken goed was gegaan, maar klaarblijkelijk toch te belastend was. Ik heb het 2 weken aangezien en vervolgens contact opgenomen met dokter Sondervan. Ik had opnieuw een tennisarm, maar nu aan de linkerarm. Ik ben een aantal maanden onder behandeling geweest. Ik vond dat het langer duurde voordat ik resultaat merkte dan in mijn herinnering bij mijn voorgaande behandelingen het geval was geweest. De eerste 2 maanden van de behandeling moest ik echter nog doorgaan met het dagelijks stal uitmesten. Vanaf het moment dat die belasting stopte, had ook de neuraaltherapie onmiddellijk een sterker effect.

Ik ben nu gelukkig weer klachtvrij en steek mijn armen weer doorlopend uit de mouwen. Mijn zwakke plek is nu wel bekend en ik hoef er alleen maar voor te zorgen dat ik werkzaamheden goed verdeel en niet te langdurig dezelfde bewegingen maak. 

 

mevr.G.Parijk, Uitgeest

Verdere informatie over RSI.

De namen van de patiŽnten zijn verzonnen maar de ervaringen berusten op de werkelijkheid.

 

  

Disclaimer
 
 © Copyright dr Sondervan, 2008-2022                  page last update: 10 aug 2015