WINTERTENEN

Tijdens het tour-skiŽn zijn mijn tenen bevroren geweest.

Begin 2014 zijn tijdens het tour-skiŽn mijn tenen bevroren geweest. 

De meeste tenen waren licht bevroren en hadden enkel eerste/tweede-graads verschijnselen. Dat wil zeggen: zwelling, huid is ongevoelig voor aanraking en lichte pijn en tinteling. Na enkele dagen vervelde deze tenen en na 2 weken was het volledige gevoel in deze tenen weer hersteld. Helaas ging het met mijn kleine tenen minder goed. Deze tenen hadden verschijnselen van derdegraads bevriezing: maximale zwelling, afstoting van de volledige dikte van de huid met grote bloederige blaren. Soms ontstaat een verschrompelde, wasachtige, 'gemummificeerde' huid. De genezing gaat vaak gepaard met uitgebreide littekenvorming.

De eerste maanden heb ik voornamelijk rond gelopen op teen slippers en vervolgens zeer dunnen gympen. Een half jaar naar het incident waren de blaren hersteld en waren op mijn beide kleine tenen ovale littekens gevormd. Deze waren erg gevoelig en pijnlijk wat er voor zorgde dat ik nog steeds geen normale schoenen kon dragen. Bij langdurig lopen of het dragen van schoenen had ik zeer gevoelige tenen en moesten mijn schoenen uit. Bij herhaaldelijk bezoek aan de huisarts bleek dat er op korte termijn geen behandeling voor handen was en werd mij geadviseerd om naar de pijnpoli of naar de plastische chirurgie te gaan. Echter zag ik een traject van operaties en verwijdering van litteken weefsel niet zitten.

Via de tam tam kwam ik bij
Polikliniek Pijn Weg Amstelveen. Ik ben de eerste 3 maanden intensief behandeld door dokter Sondervan-Frank, van Polikliniek Pijn Weg Amstelveen. Dit bleek op zeer korte termijn al effectief. Binnen enkele weken had ik minder last van mijn tenen en kon ik zelfs weer andere, meer normalere schoenen dragen. Inmiddels is de behandeling een half jaar bezig en heb ik in het dagelijks leven nauwelijks nog last van mijn tenen.

De behandeling is nu in de afrondende fase. De littekens zijn niet volledig verdwenen, maar het weefsel is veel minder gevoelig,zodat ik er in praktisch geen last meer van heb.


Xeno van der Rotte,Amsterdam 

De namen van de patiŽnten zijn verzonnen maar de ervaringen berusten op de werkelijkheid.

  

Disclaimer
 
 © Copyright dr Sondervan, 2008-2022                  page last update: 10 aug 2015